Maaike kreeg twee nieuwe knieën binnen 4 maanden: “voldoende trainen is ontzettend belangrijk!”

Maaike Sytsema-Zonderland heeft twee nieuwe knieën. Ze vertelt haar verhaal:

‘Ik liep al een aantal jaren met veel knieklachten rond en kon niet meer hardlopen en nog maar een half uurtje wandelen. Tijdens het sporten moest ik de pijngrens vaak verleggen. Op een gegeven moment was de grens echt bereikt en besloot ik uiteindelijk toch om mijn totaal versleten knieën te laten vervangen.

Ondertussen probeerde ik zo goed mogelijk mijn conditie op peil te houden door 3 keer per week naar de sportschool te gaan en  2 keer per week de spinning les te volgen. Ook fietste ik veel op de racefiets en mountainbike. Hierdoor had ik voor de operatie een goede conditie en geen overgewicht, hetgeen belangrijk is om na de operatie de draad weer snel op te kunnen pakken en het herstel spoedig te laten verlopen.

Mijn orthopeed zei hier het volgende over: ik kan een operatie nog zo goed uitvoeren, maar alles kan misgaan als er niet voldoende wordt getraind. Veel trainen voor en na de operatie is ontzettend belangrijk. Hoe fitter je erin gaat, hoe beter je eruit komt. je conditie voor de operatie is, des te meer profijt je daar van hebt tijdens het herstel.

Het herstel van de eerste knie ging boven verwachting goed, zodat ik zo snel mogelijk mijn andere knie ook wilde laten vervangen. Het moest toch gebeuren. Ook deze operatie en het herstel verliepen gelukkig erg voorspoedig.

Wat ik een ieder kan aanraden is een hometrainer in huis te halen, want zodra de hechtingen zijn verwijderd kun je gaan fietsen, ook al is dit in het begin wel even doorzetten. Ook ben ik zeer positief over de combinatie van fysiotherapie en de sportschool bij Bodyfit. Alles onder één dak is makkelijk en prettig, omdat de behandeling en het trainen hand in hand gaan. Na enkele keren bij de fysiotherapeut te zijn geweest kon ik zo door  naar de sportschool om mijn eigen training weer op te pakken.

We zijn ondertussen 3 maanden verder (na de tweede operatie) en ik kan eigenlijk alles wat ik voorheen deed weer volledig doen! Trainen in de sportschool, spinning, wandelen en fietsen. Top!

Mijn ervaring is dat je echt niet op hoef te zien tegen een knievervanging. Als je zorgt dat je goed je best doet voor en na de operatie verloopt het herstel spoedig. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat je er beter van wordt en dat je weer meer dingen kunt doen. Het enige dat ik wel ga missen is het hardlopen, dat wordt namelijk door iedereen afgeraden. Maarja, dan maar wat meer wandelen!

Maaike Sytsema-Zonderland